Att genomföra en riskbedömning av ert tryckluftssystem handlar om att vi gör en omfattande genomgång av hela er anläggning, helt enkelt en säkerhets-genomgång utifrån AFS 2017:3 (Läs mer: AFS 2017:3 Arbetsmiljöverket)
Går igenom användning och kontroller av trycksatta anordningar.
Vi ser oss om i varje litet hörn av er verksamhet, säkerställer att allt stämmer med arbetsmiljöverket lagkrav.
Vi börjar med att skapa omfattande inventeringslistor och systembeskrivningar för alla komponenter i tryckluftssystemet, inklusive luftkompressorer, rörledningar, lagringstankar, distributionsnätverk och slutanvändningsenheter. Denna dokumentation är väsentlig för att förstå systemets layout, funktion och potentiella faror.
Vi analysera de identifierade riskerna med hjälp av lämpliga vetenskapliga principer och metoder, till exempel FMEA-studier (Failure Modes and Effects Analysis) eller HAZOP-studier (Hazard and Operaability). Dessa tekniker hjälper till att bestämma sannolikheten och allvaret av varje risk, såväl som deras potentiella inverkan på systemet och arbetsplatsen.
Vi bedömer de identifierade riskerna baserat på deras svårighetsgrad och sannolikhet. Prioriterar riskerna efter deras potentiella påverkan på säkerhet, hälsa och miljö. Denna utvärdering kommer att vägleda beslutsprocessen för att genomföra riskreducerande åtgärder.
Vi skapar detaljerade register över riskbedömningsprocessen, inklusive resultaten och eventuella korrigerande åtgärder som vidtagits. Denna dokumentation tjänar som bevis på efterlevnad av AFS 2017:3 och är avgörande för framtida referens och kontinuerlig förbättring av systemet. Regelbundna uppföljningar och uppdateringar av FLT-programmet är avgörande för att säkerställa att tryckluftssystemet förblir säkert och kompatibelt.
Genom att följa dessa steg och använda vetenskapliga principer vid behov kan riskbedömningen och implementeringen av ett FLT-program avsevärt förbättra säkerheten och överensstämmelsen för ett tryckluftssystem.